Kültür & Sanat

Orhan Pamuk: Ünlü Olmak Başkalarının Söyleyemediklerini Söyleme Ayrıcalığı Sağlıyor

Türk edebiyatının önemli isimlerinden Orhan PamukGuardian gazetesine verdiği röportajda, sanata olan ilgisiniİstanbul sevgisini, hükümet baskıları karşısında duyduğu korkuları ve ünlü olmanın kendisine sağladığı avantajları anlattı. Pamuk, 72 yaşında bir yazar olarak, hem geçmişteki hem de günümüzdeki düşüncelerini, kendi hayatı ve Türkiye’nin kültürel yapısına dair önemli paylaşımlarda bulundu.

Sanata Olan İlgi ve Aile Desteği

Pamuk, ailesinin sanat ve kültürle olan ilişkisini şöyle tanımladı: “Orta sınıf, burjuva, laik bir ailede büyüdüm” diyerek, babasının büyük bir kütüphaneye sahip olduğunu ve sanat ile ilgilendiğini belirtti. Babası, Jean-Paul Sartre gibi filozoflar hakkında sohbetler yaparken, arkadaşlarının evlerinde bu tür kültürel zenginliklerin bulunmadığını fark ettiğini ifade etti. Pamuk, arkadaşlarının ailelerinin çoğunlukla çocuklarını zengin devlet adamı ya da dini lider olarak görmek istediklerini, fakat ona hayal gücünü kullanarak bir yazar ya da sanatçı olma yolunda destek verildiğini vurguladı.

Babasını “şair olmak isteyen bir hayalperest” olarak tanımlayan Pamuk, annesinin ise daha pragmatik bir kişi olduğunu belirtti. Pamuk, 22 yaşında yazar olma kararı aldığını ve ressam olma hayalini terk ettiğini söyledi. Yazar, içinde hala bir ressamlık bulunduğunu ancak görsel öğeleri güçlü romanlar yazma yolunda ilerlediğini de ekledi.

Modernite ve Gelenek Üzerine Düşünceler

Orhan Pamukgelenek ve modernite arasındaki çatışmayı sadece Türkiye’nin değil, küresel insanlığın temel bir sorunu olarak değerlendirdi. Moderniteyi kabul ederken, yerel kültürleri onurlandırma arzusunun imkansız bir denge oluşturduğunu savundu. Modernitenin, geleneksel kültürlerin bazı unsurlarını yok ettiğini belirten Pamuk, bu temalar üzerinde sıkça yazdığını ifade etti.

İstanbul ile Fiziksel Bir Bağlantı

İstanbul’un Pamuk için özel bir yeri olduğunu anlatan ünlü yazar, şehrin sadece bir mekan değil, aynı zamanda anılarınıhatırlatan bir canlandırıcı olduğunu dile getirdi. Pamuk, İstanbul’da geçen hayatının her anının, ona farklı duygular ve anılar getirdiğini, özellikle ilk kitabının yayımlandığı anı hatırladığında bu duyguların yeniden canlandığını söyledi.

Ünlü Olmanın Sağladığı Ayrıcalık

Ünlü olmanın, Pamuk’a bir takım avantajlar sağladığını belirten yazar, “Biraz ünlüyüm, bu yüzden başkalarının söyleyemediği şeyleri söyleyebiliyorum. Bu benim için bir ayrıcalık” diyerek, üslup ve cesaretle ilgili görüşlerini paylaştı. Pamuk, her ne kadar tehlike ve baskıya karşı bir iç mücadele içinde olsa da, ünlü olmanın ona bazı düşünceleri dile getirme fırsatı sunduğunu belirtti.

Baskılar ve Korkular

Hayatında birçok kez baskılar ve tehditler ile karşılaşan Orhan Pamuk, her zaman bu zorlukları kabul etmemekle geçirdiğini ve bu konuda hala bir belirsizlik yaşadığını dile getirdi. Korku ve tehditler arasında gidip geldiğini anlatan Pamuk, ünlü olmanın getirdiği sorumluluğun farkında olarak, özgürlüğünü savunmaya devam ettiğini söyledi.

Bunları da beğenebilirsiniz.

Kültür & Sanat

2024 Nobel Ödülleri Sahiplerini Ekimin İkinci Haftasında Bulacak

2024 Nobel Ödülleri, ekimin ikinci haftasında sahiplerini bulacak. Fizik, kimya, tıp, edebiyat, barış ve ekonomi dallarındaki kazananlar açıklanacak.
Kültür & Sanat

Cate Blanchett 6 Yıl Sonra Tiyatro Sahnesinde: “The Seagull” ile Dönüş

Oscar ödüllü Cate Blanchett, 6 yıl aradan sonra Anton Çehov'un "The Seagull" uyarlamasıyla tiyatro sahnesine geri dönüyor. Blanchett'e Emma Corrin