Gündem

Nobel Ödüllü Daron Acemoğlu’nun İlk Durağı: Galatasaray Lisesi

ABD’nin önde gelen üniversitelerinden MIT’de öğretim üyesi olan Nobel ödüllü Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye ziyaretinde ilk olarak mezun olduğu Galatasaray Lisesi’ni ziyaret etti.

Nobel Ödüllü Daron Acemoğlu'nun İlk Durağı: Galatasaray Lisesi

İstanbul’a “Brand Week İstanbul” etkinliği kapsamında konuşmacı olarak gelen Daron Acemoğlu, Nobel Ekonomi Ödülü’nü almasının ardından Türkiye’ye ilk kez bu etkinlik sayesinde geldi. Havalimanından direkt olarak Galatasaray Lisesi’ne geçen Acemoğlu, burada lise öğrencileriyle buluşarak hem Nobel süreci hem de akademik kariyerine dair keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

Galatasaray Lisesi’nde Unutulmaz Anlar

Nobel Ödüllü Daron Acemoğlu'nun İlk Durağı: Galatasaray Lisesi

Acemoğlu, Galatasaray Lisesi Müdürü Prof. Dr. Reşat Dabak tarafından karşılandı ve 12. sınıf öğrencileriyle bir araya geldi. Özellikle öğrencilerle kendi sınıfı olan 12-Fen B sınıfında derse katılması büyük ilgi gördü. Lise koridorlarında hatıra fotoğrafı çektiren Acemoğlu, esprili bir dille kendi kitabı olan “Dar Koridor” hakkında “Dar Koridor, işte bu koridor” yorumunu yaptı.

Nobel Ödüllü Daron Acemoğlu'nun İlk Durağı: Galatasaray Lisesi

2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nün Sahibi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Daron Acemoğlu, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü’ne, kurumların yapısı ve refah üzerindeki etkilerini analiz eden araştırmaları sayesinde layık görüldü. Nobel Komitesi ödülü açıklarken, “hukukun üstünlüğünün zayıf olduğu toplumlarda refah ve değişim beklenemez. Bu bağlamda Acemoğlu’nun çalışmaları, kurumların halk üzerindeki etkilerini daha derinlemesine anlamamıza katkı sağlıyor” açıklamasında bulundu.

Nobel Ödüllü Daron Acemoğlu'nun İlk Durağı: Galatasaray Lisesi

Daron Acemoğlu Kimdir?

Prof. Dr. Daron Acemoğlu, 1967 yılında İstanbul’da doğmuş, edebiyatçı bir aileden gelmektedir. İlköğrenimini İstanbul Kadıköy’de bulunan Aramyan Uncuyan Ermeni İlkokulu’nda tamamladıktan sonra 1986 yılında Galatasaray Lisesi’nden mezun olmuştur.

Lisans derecesini İngiltere’de York Üniversitesi’nde Matematiksel Ekonomi ve Ekonometri Bölümü’nde almış, ardından Londra Ekonomi Okulu‘ndan yüksek lisans ve doktora derecelerini elde etmiştir. Akademik kariyerine 1993 yılından itibaren MIT’de başlayan Acemoğlu, 2000 yılında ekonomi profesörlüğüne, 2019 yılında ise MIT’de en yüksek akademik unvan olan “Enstitü Profesörü” unvanına layık görülmüştür.

Akademik Başarıları ve Çalışmaları

Daron Acemoğlu’nun çalışmaları ekonomi dünyasında geniş yankı uyandırmıştır. 1996 yılında The Economic Journal’da yayınladığı makalesi, “Yılın En İyi Makalesi” seçilmiş ve 40 yaş altındaki bilim insanlarına verilen John Bates Clark Madalyası’na layık görülmüştür. Ayrıca, siyasi bilimci James A. Robinson ile birlikte kaleme aldığı “Economic Origins of Dictatorship and Democracy” (Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri) adlı kitabıyla büyük ses getirmiştir.

Acemoğlu ve Robinson’un, 2012 yılında yayımlanan “Why Nations Fail” (Ulusların Düşüşü) adlı kitapları, ekonomik ve siyasi kurumların toplumlar arasındaki refah farklarını nasıl etkilediğine dair yeni bir perspektif sunmuş ve çok satanlar arasına girmiştir.

Ödüller ve Takdirler

Acemoğlu, Türkiye Bilimler Akademisi’nden Bilim Ödülü başta olmak üzere birçok ödüle layık görülmüştür. 2013 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, 2019 yılında MIT Enstitü Profesörlüğü, 2021 yılında İngiliz Akademisi Onur Üyesi gibi sayısız ödülle başarıları taçlandırılmıştır.

Bugün, MIT’deki görevine devam etmekte olan Acemoğlu, aynı zamanda dünya çapında saygınlığı olan Review of Economics and Statistics ve Journal of Economic Growth dergilerinin yardımcı editörlüklerini yürütmektedir.

Daron Acemoğlu’nun Özel Hayatı Acemoğlu, oyun teorisi ve optimizasyon alanındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Asuman Özdağlar ile evlidir ve çiftin iki erkek çocuğu, Arda ve Aras bulunmaktadır.

DAHA FAZLA GÜNDEM İÇİN TIKLAYIN.

Bunları da beğenebilirsiniz.

Gündem Magazin

Hadise: “Bu Ülkede Acilen Bir Şeyler Değişmeli!”

Hadise, Türkiye'deki kadın cinayetleri ve taciz olaylarına sert tepki göstererek "Bu ülkede acilen bir şeyler değişmeli" dedi. Korkarak yaşamak istemediklerini
Dünya Gündem

Taylor Swift 1,6 Milyar Dolarlık Servetiyle Tarih Yazıyor

Taylor Swift, 1,6 milyar dolarlık servetiyle müzik dünyasında ve finansal başarılarıyla rekor kırıyor. Eras Turnesi ve müzik kataloğu, Swift’in servetini